25% af landstrænerne blev afskediget under de afrikanske mesterskaber.
3 mins read

25% af landstrænerne blev afskediget under de afrikanske mesterskaber.

25% af landstrænerne blev afskediget under de afrikanske mesterskaber.

Afrikanske fodboldmesterskaber: En bølge af trænerfyringer

De afrikanske fodboldmesterskaber, som i øjeblikket finder sted i Elfenbenskysten, er ikke kun en kilde til spænding på banen og blandt tilskuerne. Der er også en hel del aktivitet bag kulisserne, især blandt de nationale fodboldforbund.

I løbet af turneringens første 12 dage har et landstrænerjob i gennemsnit været tabt hver anden dag. Dette betyder, at seks landstrænere allerede har forladt deres stillinger midt i turneringen. Blandt de berørte lande er Tanzania, Ghana, Algeriet og værtslandet Elfenbenskysten. I nogle tilfælde har trænerne selv valgt at gå, som det har været tilfældet i Tunesien og Gambia.

Trænerfyringer: Ikke overraskende, men markant

Buster Kirchner, en freelancejournalist der dækker turneringen for fjerde gang, mener, at selvom antallet af trænerfyringer er højt, er det ikke overraskende. Han forklarer, at mange af trænerne er ansat på projektbasis med det formål at levere succes i turneringen. Når lande som Ghana, Algeriet og Tunesien skuffer og bliver slået ud, vælger fodboldforbundene at fyre trænerne.

Fodbold og politik: En uløselig forbindelse

Kirchner understreger, at det er vigtigt at skelne mellem de forskellige fyringer og opsigelser, da de har forskellige baggrunde. For eksempel drives fodboldforbundet i Algeriet meget anderledes end det i Senegal.

Alligevel kan fyringerne ses i lyset af, at fodbold og politik i mange afrikanske lande er tæt forbundet. Dette resulterer ofte i, at nogle forbund arbejder meget kortsigtet, baseret på den aktuelle folkelige opbakning – eller mangel på samme.

Trænerfyringer: En del af spillet

Et af de mere bemærkelsesværdige eksempler på trænerfyringer kommer fra værtslandet Elfenbenskysten. Efter et skuffende gruppespil og en risiko for tidligt exit, valgte fodboldforbundet at fyre deres trænerteam, ledet af Jean-Louis Gasset.

Kirchner bemærker, at der er meget stolthed og prestige på spil for befolkningen, sportsministerierne og politikerne i disse lande. Han mener, at kortsigtet tænkning ofte dominerer, og jo mere politisk indflydelse der er i fodboldforbundet, desto mere uorganiseret bliver alt i forhold til ansættelse af trænere.

Forfatterens kommentar

“I Afrika er fodbold vigtigere, end den for eksempel er i Danmark. Det er en udtryksform, som kommer til live på en mere voldsom måde,” siger Buster Kirchner.

Forfatterens konklusion

På trods af trænerfyringerne, er det stadig euforien og glæden ved sporten, der dominerer samtalen omkring turneringen. Og denne udtryksform vil igen blive vækket til live, når ottendedelsfinalerne begynder på lørdag. Værtsnationen Elfenbenskysten skal dog først i aktion mandag, hvor de møder Senegal.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *