Dansk dommer udtaler, at tiltag mod racisme vil ende på skrivebordet
3 mins read

Dansk dommer udtaler, at tiltag mod racisme vil ende på skrivebordet

Overskrift: Nye tiltag mod racisme i fodbold: Real Madrid-spiller Vinicius Junior deler sin erfaring

I marts delte Real Madrid-spilleren Vinicius Junior sin personlige oplevelse med racisme i fodbold, en oplevelse der rørte mange til tårer. Han er langt fra den eneste, der har oplevet racisme på fodboldbanen, men nu er der nye tiltag på vej for at bekæmpe dette problem.

Disse tiltag blev annonceret af Gianni Infantino, præsident for Det Internationale Fodboldforbund (FIFA), under den forestående FIFA-kongres i Bangkok. Men Jens Rohde, formand for Danske Fodbolddommere, udtrykker bekymring over, hvorvidt disse regler vil kunne implementeres effektivt under en fodboldkamp.

“Hvis vi ser på de praktiske udfordringer med disse nye tiltag, tror jeg, at nogle af dem mest vil være relevante på skrivebordet,” siger Rohde.

FIFA’s fem foreslåede tiltag

FIFA’s nye tiltag er baseret på fem indsatsområder. Disse inkluderer specifikke sanktioner for racismehandlinger, en standardprotokol for spillere til at signalere racistiske hændelser, gøre racisme til en kriminel handling i alle lande, fremme uddannelsesinitiativer sammen med skoler og regeringer og inddrage tidligere spillere i et anti-racismepanel.

Spillernes rolle i bekæmpelsen af racisme

En af de mest bemærkelsesværdige ændringer er, at spillere nu vil have en standardgestikulation for at signalere, når en racistisk hændelse finder sted. Dette kan indebære, at spillerne krydser armene for at indikere, at de har været udsat for eller har observeret racisme.

Rohde udtrykker dog bekymring over denne ændring. “Ideen om, at en spiller alene på sit eget udsagn skal kunne få dommeren til at iværksætte en sanktion over for en anden spiller, hører ganske enkelt ikke hjemme i fodbolden,” siger han.

Muligheden for at afbryde kampe

En anden væsentlig ændring er, at dommere vil have mulighed for at afbryde kampe, hvis der er vedvarende racistiske tilråb både på og uden for banen. Dette vil ske gennem en såkaldt “tretrinsraket”, hvor dommeren først stopper kampen kortvarigt, derefter afbryder den og til sidst aflyser kampen, hvis hændelserne fortsætter.

Rohde er dog skeptisk over for denne ændring. “Jeg har svært ved at forestille mig, at man på de store stadioner kommer til at stoppe kampen på baggrund af, at der bliver lavet tilråb ned mod spillere,” siger han.

Konklusion

Selvom disse tiltag repræsenterer et skridt i den rigtige retning mod bekæmpelse af racisme i fodbold, er der stadig mange praktiske udfordringer, der skal overvindes. “Vi må have en drøftelse af, hvordan det her bliver udført i praksis. I øjeblikket ser jeg en del udfordringer i praksisudførelsen af det, som rent faktisk bliver foreslået,” siger Rohde.

Citat fra forfatteren

“Det er godt at have nogle sanktionsmidler. Jeg mener faktisk, at vi allerede har dem i dag, men derfor skal det jo ikke skorte på ros for, at man sætter fokus på det gode kampmiljø,” siger Jens Rohde.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *