Sportschef er utilfreds med det danske resultat i Thomas Cup
2 mins read

Sportschef er utilfreds med det danske resultat i Thomas Cup

Sportschef er utilfreds med det danske resultat i Thomas Cup

Buksbom i danske haver: Kæmper med sygdom og skadedyr

Buksbom, en populær plante i dansk havedesign, er under angreb af sygdomme og skadedyr. Dette har ført til, at Haveselskabet, en nonprofit-organisation for haveejere, nu fraråder brugen af denne plante.

Alvorlige svampesygdomme og buksbomhalvmøl

Ifølge Louise Møller, fagredaktør hos Haveselskabet, har der i de seneste år været en stigning i problemer med to alvorlige svampesygdomme, der får buksbomplanterne til at visne. Derudover har der også været en stigning i forekomsten af buksbomhalvmøl.

Buksbomhalvmøllen lægger æg på buksbommen, og når disse æg klækkes, lever larverne af plantens blade. Dette kan i sidste ende dræbe planten, som ender med at se meget dårlig ud.

Alternative planter til buksbom

Hvis du skal plante nyt, anbefaler Louise Møller at vælge en anden plante. Hun foreslår fire alternativer til buksbommen: Taks, japansk kristtorn, thuja og bloombux.

Taks kan bruges til noget af det samme som buksbom og kan klippes tæt og i form. Japansk kristtorn ligner buksbommen meget og tåler også formklipning. Thuja er god som en stedsegrøn hæk, men egner sig ikke så meget til formklipning. Bloombux er en nyere sort af rododendron, der egner sig godt til formklipning og får flotte, lyserøde blomster i maj.

Spotte buksbomhalvmøl på din buksbom

Niels Kristian Legind, jordbrugsteknolog og ejer og stifter af Tyrsbjerglund Anlægsgartner, forklarer, at det er nemt at spotte, om ens buksbom er blevet ramt af buksbomhalvmøl. Man vil kunne se blade, som er blevet spist, og der vil være spind på busken.

Konklusion

Ifølge Niels Kristian Legind kræver det hårdt arbejde at bekæmpe buksbomhalvmøl. Man kan forsøge at sprøjte med pesticider, men det kan være en langvarig kamp.

Citat fra forfatteren

“Du skal være virkelig glad for buksbom og indstille dig på at kæmpe år efter år,” siger Niels Kristian Legind.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *