Badmintonspiller, der blev fravalgt til OL, udtrykker skuffelse og søger forklaring.
3 mins read

Badmintonspiller, der blev fravalgt til OL, udtrykker skuffelse og søger forklaring.

Badmintonspiller, der blev fravalgt til OL, udtrykker skuffelse og søger forklaring.

Teenagere og Nikotinafhængighed: Hvad skal du kigge efter?

Er din teenager irriteret, hemmelighedsfuld, ukoncentreret og mindre hjemme? Sådanne adfærdsmønstre kan være mere end blot typiske teenageproblemer. De kan også være tegn på nikotinafhængighed. Hvis din teenager desuden er mere træt og har madlede, kan det være tegn på nikotinforgiftning, ifølge Sofie Bergman Rasmussen, projektkoordinator på forskningsprojektet U-Niko (Unge uden nikotin).

Nikotinforbrug blandt unge

Rasmussen påpeger, at omkring en tredjedel af alle danske unge bruger mindst et nikotinprodukt. Mange af dem har let adgang til at indtage store mængder nikotin, da området er dårligt reguleret. Dette er særligt bekymrende, da nikotin er særligt skadeligt for unge hjerner.

Forældrenes rolle

Forældre spiller en afgørende rolle i at hjælpe deres børn med at overvinde nikotinafhængighed. Torben Vangsted, rusmiddelkonsulent i Odense Kommune, understreger forældrenes betydning. Han anbefaler, at forældre undgår at pege fingre og i stedet starter en nysgerrig samtale med deres teenager.

At forstå den unges perspektiv

Vangsted anbefaler også, at forældre forsøger at forstå verden fra den unges synspunkt. Det er vigtigt at huske, at der er en grund til, at den unge bruger nikotin og har svært ved at stoppe igen.

Finding den unges motivation

Når samtalen er i gang, er det muligt at stille mere udfordrende spørgsmål, der kan hjælpe den unge med at finde motivation til at stoppe. Rasmussen fra U-Niko påpeger, at denne motivation ofte ikke findes i langsigtede helbredsmæssige konsekvenser, men i ønsket om bedre økonomi, mere frihed og undgåelse af fysiske symptomer som tandskader og hudproblemer.

At søge hjælp

Hvis din teenager er klar til at stoppe, er der flere muligheder. Det kan være svært at komme ud af stærk nikotinafhængighed alene, så det kan være godt med hjælp udefra. Rasmussen anbefaler at inddrage den unges læge, hvis der er tale om et stort dagligt forbrug. Der er også mulighed for at henvende sig til den telefoniske rådgivningslinje Stoplinien.

Citat fra forfatteren

“De unge er oppe imod enorme kræfter, og når først de er afhængige, har de brug for vores hjælp,” siger Sofie Bergmann Rasmussen.

Konklusion fra forfatteren

At tage skridt til at hjælpe din teenager med at overvinde nikotinafhængighed er afgørende. Uanset hvilken metode du vælger, er det vigtigste, at du gør noget. Med den rette støtte og vejledning kan din teenager overvinde denne udfordring og leve et sundere liv.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *