Næsten 800.000 danskere i alle aldre modtager en besked i deres e-Boks
3 mins read

Næsten 800.000 danskere i alle aldre modtager en besked i deres e-Boks

SDU forskere indsamler data om danskernes bevægelsesvaner

Forskere ved Syddansk Universitet (SDU) er i gang med en ny runde af det omfattende nationale projekt ‘Danmark i Bevægelse’. Projektet, der blev besvaret af 163.000 voksne danskere i efteråret 2020, har til formål at indsamle data om danskernes bevægelsesvaner. Det kan være alt fra cykling til arbejde, løb, yoga, badminton, havearbejde eller støvsugning.

Inddragelse af børn og unge

I denne nye runde af undersøgelsen vil forskerne også indsamle data om børn og unges bevægelsesvaner. Dette nye element vil give et mere fuldstændigt billede af bevægelsesvaner på tværs af alle aldersgrupper i Danmark.

Nordea-fonden støtter projektet

Projektet ‘Danmark i Bevægelse’ modtager en betydelig støtte fra Nordea-fonden på 17,8 mio. kr., hvilket udgør størstedelen af det samlede budget på 19,5 mio. kr.

Formålet med ‘Danmark i Bevægelse’

Karsten Elmose-Østerlund, lektor ved Institut for Idræt og Biomekanik ved SDU og projektejer for ‘Danmark i Bevægelse’, forklarer, at projektet har til formål at skabe en reel forandring i samfundet. Forskerne vil indsamle detaljeret viden om danskernes bevægelsesvaner og udarbejde konkrete, forskningsbaserede anbefalinger til fremme af bevægelse i hele Danmark.

Studier af bevægelsesvaner

Forskningsprojektet omfatter to hovedstudier med i alt seks dele, der blandt andet inkluderer spørgeskemaundersøgelser blandt børn, unge og voksne. Resultaterne vil give forskerne mulighed for at forstå, hvad der motiverer forskellige aldersgrupper og socioøkonomiske grupper til at være mere fysisk aktive.

Database til gavn for alle

Resultaterne fra undersøgelsen vil blive samlet i en online database, der vil være tilgængelig for alle landets borgere, organisationer og beslutningstagere. Dette vil gøre det muligt for kommuner og organisationer at bruge dataene til at informere deres bevægelses- og sundhedsindsatser.

Citat fra forfatteren

“Vi kommer til at indsamle og analysere data i en hidtil uset skala. Vores mål er at forstå de komplekse faktorer, der påvirker bevægelsesvaner hos forskellige befolkningsgrupper – både det, der motiverer, og det, der udgør barrierer. Undersøgelsen vil gøre os i stand til at identificere nøgleområder, hvor vi kan gøre en mærkbar forskel i befolkningens sundhed og trivsel”, udtaler Jens Høyer-Kruse, projektleder for ‘Danmark i Bevægelse’.

Konklusion fra forfatteren

‘ Danmark i Bevægelse’ er et ambitiøst projekt, der har til formål at forstå og fremme bevægelse i hele Danmark. Med støtte fra Nordea-fonden og en omfattende undersøgelse, der involverer både voksne og børn, er det målet at skabe en reel forandring i samfundet. Resultaterne vil blive samlet i en database, der vil være tilgængelig for alle, hvilket vil gøre det muligt for beslutningstagere at bruge dataene til at informere deres bevægelses- og sundhedsindsatser.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *