Den første danske Formel 1-kører, som også tjente millioner på mysli-produktion, er afgået ved døden.
3 mins read

Den første danske Formel 1-kører, som også tjente millioner på mysli-produktion, er afgået ved døden.

Tom Belsø: Danmarks Første Formel 1-kører er Død

Tom Belsø, der i 1974 blev den første danske Formel 1-kører, er død efter en længere periode med sygdom. Han blev 77 år gammel, rapporterer B.T.

En Karriere i Motorsport

Før han blev en del af Formel 1, gjorde Belsø sig bemærket som racerkører i forskellige bilklasser. Han startede sin karriere som automekaniker i København i slutningen af 1950’erne, hvilket ikke umiddelbart pegede mod en fremtid i motorsport. Men da han arbejdede for racerkøreren Wittrup Villumsen, fik han pludselig muligheden for at køre et løb, hvilket han greb med det samme.

Villumsen havde vundet Volvo-klassen i det næstsidste løb og lod sin unge mekaniker køre det sidste løb. Belsø vandt dette løb i 1962. Gennem 1960’erne var Belsø en af de mest dominerende danske kørere i standardvogne. Han flyttede til England i begyndelsen af 1970’erne for at blive professionel racerkører.

Vejen til Formel 1

Belsøs overgang til professionel racing fik en svær start, men nogle britiske millionærer troede på ham og hjalp ham med at sikre en plads hos Brabham i Formel 2 til 1972-sæsonen. Formel 2 blev et springbræt til Formel 5000-klassen, som blev destinationen inden Formel 1. I 1970’erne blev han den første dansker, der satte sig i en Formel 1-racer.

Belsø blev kontaktet af Frank Williams op til det svenske grandprix, hvor Belsø skulle få chancen for Marlboro. Han kvalificerede sig, men deltog aldrig i selve løbet. I alt fire gange i årene 1973 og 1974 var han tæt på at deltage i løb på sportens fineste klasse for Marlboro uden at deltage i selve grandprixet.

Resultater og Livet efter Racing

Belsø fik to reelle starter i 1974. Han udgik i Sydafrika og kørte en ottendeplads hjem i Sverige. Ottendepladsen blev Belsøs bedste resultat i kongeklassen. Han blev aldrig rig på at køre motorløb, men efter sin sportskarriere blev han erhvervsmand og sikrede sig økonomisk som mysli-producent.

Efter Belsø har danskerne Jan Magnussen, Nicolas Kiesa og Kevin Magnussen kørt Formel 1-løb.

Citat fra Forfatteren

“Forfatterens navn” udtaler: “Tom Belsøs liv og karriere er et bevis på, at man kan nå langt med passion og hårdt arbejde. Han vil altid blive husket som Danmarks første Formel 1-kører.”

Konklusion

Tom Belsøs død markerer enden på et bemærkelsesværdigt liv, der strakte sig fra en simpel automekaniker til at blive Danmarks første Formel 1-kører. Han vil blive husket for sin passion for motorsport og sit bidrag til dansk racing.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *