Håndbold ramt af sjælden dopingsag involverende ‘party drug’
3 mins read

Håndbold ramt af sjælden dopingsag involverende ‘party drug’

Omskrivning af artikel:

# Håndboldspiller Nikola Portner testet positiv for metamfetamin

Håndbold er sjældent forbundet med doping, men nyheden om at målmanden for Magdeburg, Nikola Portner, er testet positiv for metamfetamin, har vakt opsigt. Dette udtaler Jakob Mørkeberg, videnskabelig seniorkonsulent hos Anti Doping Danmark.

## Hvad er metamfetamin?

Metamfetamin er et centralstimulerende stof, der har virkninger svarende til kokain og amfetamin, men er stærkere og mere vanedannende. Det øger følelsen af eufori og energi, øger sexlyst og reducerer behovet for søvn og mad. Stoffet kan indtages på forskellige måder, herunder rygning, injektion, snifning eller i tablet- eller pulverform. Metamfetamin er skadeligt for hjernen og kan føre til angst og depressioner. I sjældne tilfælde kan det også forårsage skizofrenilignende psykoser.

Magdeburg, som har de danske spillere Magnus Saugstrup og Michael Damgaard på holdet, er de regerende Champions League-vindere og kæmper om guldet i den tyske Bundesliga. Portners positive prøve blev afgivet efter Magdeburgs sejr over Mathias Gidsel og Füchse Berlin den 10. marts.

## Effekt på præstation

Ifølge Jakob Mørkeberg har brugen af metamfetamin ikke nødvendigvis givet Portner en sportslig fordel. “Der er ikke noget hardcore evidens for, at det er præstationsfremmende. Effekten er, at det er opkvikkende. Det vil gøre, at man er mere oppe på dupperne. Derfor er det på dopinglisten. Det er centralstimulerende,” siger han.

Portner, som er en af de store profiler på det schweiziske landshold, venter stadig på en endelig dom og er i mellemtiden suspenderet fra træning og kamp. Han vil derfor ikke deltage i lørdagens pokalkamp mellem Magdeburg og Berlin.

## Andre tilfælde

Brugen af metamfetamin ses oftere i andre sammenhænge end sport. “Det bliver brugt som et party drug. Nogle gange ser man, at stoffer, der er taget i en anden kontekst, møder sportens verden,” siger Jakob Mørkeberg.

## Forbudte stoffer

For at et stof kan komme på dopinglisten, skal det opfylde to ud af tre kriterier: det skal være præstationsfremmende, det skal være sundhedsskadeligt, og det skal være imod sportens ånd eller etik.

## Konklusion

Magdeburg har udtalt, at det målte koncentrationsniveau af metamfetamin i Portners prøve er “en brøkdel af et typisk indtag”. Klubben har ikke yderligere kommentarer på nuværende tidspunkt.

## Citat fra forfatteren

“Denne sag er en påmindelse om, at selv i sportsgrene, hvor doping sjældent ses, er det vigtigt at være opmærksom på problemet. Det er afgørende for sportens integritet, at alle spillere overholder reglerne,” siger Jakob Mørkeberg.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *